proizvodi

Prijavite se na našu mail listu i budite informisani.

proizvodi
16.07.2010.

Druga vest

ontrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random ......

16.07.2010.

Prva vesti

ontrary to popular belief, Lorem Ipsum is not simply random ......

ISTORIJAT

PTFE (politetrafluoroetilen) je većini korisnika poznati pod trgovačkim imenom Teflon® (Teflon® je zaštićeni znak kompanije DuPont).

PTFE je otkriven sasvim slučajno, 1938. godine u DuPont-ovoj Jackson Laboratory u New Jersey, USA. Dr. Roy J. Plunkett (1911-1994.) je istraživao freone (Freon® je zaštićeni znak kompanije DuPont) i primetio da je jedan uzorak ostavljen preko noći u cilindru spontano polimerizovao u beli blok nalik vosku. Daljim testiranjem utvrđeno je da je to materijal izvanrednih osobina: otporan na gotovo sve hemikalije i rastvarače, vrlo skliske površine, skoro nijedan materijal se ne lepi za nju i ne degradira se posle duže izloženosti sunčevim zracima. Tačka topljenja mu je 342oC ali za razliku od ostalih termoplastičnih materijala nije tečljiv te se ne može obrađivati uobičajenim metodama. DuPont je razvio posebne metode za obradu PTFE što ga je učinilo dostupnim za različite primene.

Trgovačko ime Teflon® registrovao je DuPont 1945. godine, a prive količine su postale komercijalno dostupne 1946.
Otkriće PTFE se opisuje kao srećna slučajnost i kakve god da su okolnosti otkrića PTFE jedno je sigurno: PTFE je napravio pravu revoluciju u industriji plastike i stvaranja bezbrojnih novih primena. 1990. Godine, američki predsednik Georg Bush odlikovao je DuPont Nacionalnom medaljom za tehnologiju za pionirsku ulogu u razvoju i komercijalizaciji polimera u poslednjih pola veka. Otkriće i komercijalizacija PTFE imaju velike zasluge za to.

Dr. Roy Plunkett je 1973. godine primljen u Plastic Hall of Fame a 1985. U National Inventors’ Hall of Fame.
Inspirisani radom Dr. Plunketta ustanovljena je nagrada DuPont Plunkett Awards Fro Innovation With Teflon®.